Logo van de Bezieling
14 november 2023Beste lezer,

Graag bieden wij u weer een overzicht aan van de nieuwste artikelen op de Bezieling.Met hartelijke groet,

Team de Bezieling

Godvergeten

Het recent verscheen boek Misbruik kan niet van de Franse jezuïet Patrick Goujon geeft op opmerkelijke wijze inzicht in de gevolgen van misbruik. Alle verhalen zijn uniek. Dit ook. Maar het is met heel veel zelfinzicht geschreven. Aldus recensent Erik Borgman. Over seksueel misbruik gaat ook de vierdelige Vlaamse documentaire-serie Godvergeten, die vanaf zondag 12 november 2023 te zien is op NPO Start. In de documentaireserie, die in Vlaanderen een enorme schokgolf teweegbracht, doen slachtoffers van seksueel misbruik door katholieke geestelijken uitgebreid hun verhaal.

Auteur: Erik Borgman

Lees verder
Godvergeten

Voorbij de necropolitiek

Voorbij de necropolitiek
Het is begrijpelijk dat we diep geraakt en verontwaardigd zijn door oorlogen zoals in Oekraïne en Gaza. Toch is de rol van relatieve buitenstanders anders dan die van direct betrokkenen, zegt Jolle Demmers, hoogleraar Conflict Studies aan de Universiteit Utrecht. (Zelf)beheersing en bemiddeling is voor hen een noodzaak, een taak, een opdracht. Voorbij de simplificaties van de klassieke oorlogstaal en escalatie-reflex dient het Westen in te zetten op de-escalatie.

Auteur: Jolle Demmers

Lees verder

Spoken

'Spoken bestaan niet', maar toch... Met Halloween en in fantasy en horror laten we het griezelen gecontroleerd toe, om ons zo van dat niet bestaan te overtuigen. Hebben de nieuwtestamentische verhalen nog iets sterkers in huis dan fantasy? De slotsom van deze verhalen is dat overgave aan de droom van Gods genade - die ons draagt en omhult - bij uitstek de manier is, om niet meer bang te hoeven zijn voor spoken.

Auteur: Eric Corsius

Lees verder
Spoken

We kunnen elkaars leraar zijn

We kunnen elkaars leraar zijn
Geestelijke leraren zijn als wegwijzers, zegt Vincent Duindam, maar de weg zul je zelf moeten gaan. Bovendien vraagt geestelijke leiding, paradoxaal genoeg, om een vorm van 'niet-weten'. We kunnen elkaars leraar zijn.

Auteur: Vincent Duindam

Lees verder

'Zoek het ff zelf uit'

"In het begin bekroop me een beetje schuldgevoel dat ik die kleine gewoon op de grond liet liggen huilen. Maar toch voelde het als het goede om te doen", schrijft Annemarie Scheerboom. Een 'nieuwe doorleving' van opvoedkunde en zelfliefde.

Auteur: Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees verder
'Zoek het ff zelf uit'

De wijn is op

De wijn is op
Religieuze beelden en verwachtingen zijn hardnekkig. Bij bidden, denken we al gauw aan 'vragen'. Het kan bevrijdend zijn zo'n geautomatiseerd concept te verruimen. Bidden kan dan worden: "Onder ogen zien wat is en dat bij God neerleggen, het in de sfeer, in het bereik van het goddelijke brengen. En het daar láten."

Auteur: Marga Haas

Lees verder

Nederlanders houden niet van polarisatie

Er is veel aandacht in de media voor polarisatie in de Nederlandse samenleving door het conflict in Israël en Gaza. Maar niemand in Israël of Gaza is gebaat bij ruzie hier, zegt docent en programmamaker Karim Amghar.  Een meerderheid van de Nederlanders wil trouwens geen ruzie.

Auteur: Theo van de Kerkhof

Lees verder
Nederlanders houden niet van polarisatie

Een dakloze op mijn vensterbank

Een dakloze op mijn vensterbank
De openbare ruimte is er voor iedereen, toch? Behalve blijkbaar voor daklozen, gezien het 'verjaagbeleid' van veel gemeenten. "Ik schaamde me", schrijft Lisette Thooft, "verjagen was precies wat ik van plan was."

Auteur: Lisette Thooft

Lees verder

Oorlogsrecht

Voor Wouter ter Braake is oorlogsrecht een contradictio in terminis, een eufemisme dat het onrecht van iedere oorlog verhult: het onrecht van het menen te mogen beschikken over land, lot en leven van anderen. 

Auteur: Wouter ter Braake

Lees verder
Oorlogsrecht

Piëta

Piëta
In het tv-programma Buitenhof, van zondag 22 oktober 2023, zag Marinus van den Berg bovenstaande foto: een moeder met haar gestorven kind, midden in het oorlogsgebied Gaza. Dat beeld bleef hem het meest bij van het praatprogramma. Hij zocht naar enkele woorden...

Auteur: Marinus van den Berg

Lees verder

Tijd voor een potje monopoly

Margreet Sanders is geestelijk verzorger in een vrouwengevangenis. Ze schrijft verhalen over haar ervaringen daar. Zoals het verhaal van Miriam, die tijdens het bezoekuur een snel potje Monopoly speelt, met haar zoontje van 10.

Auteur: Margreet Sanders

Lees verder
Tijd voor een potje monopoly

Devika Partiman ('Stem op een Vrouw'): “Stel, de rollen zijn omgedraaid”

Devika Partiman ('Stem op een Vrouw'): “Stel, de rollen zijn omgedraaid”
“Hoe zou het zijn als vrouwen de macht overnamen van mannen? Dat vraagt de Amerikaanse auteur Naomi Alderman zich af in haar boek 'De macht'. Die vraag prikkelt je fantasie over een betere samenleving”, zegt Devika Partiman over haar favoriete boek. Zij richtte de stichting 'Stem op een Vrouw' op en won de PAX Duif voor haar bijdrage aan het vergroten van de zeggenschap van vrouwen.

Auteur: Cees Veltman

Lees verder

Draag bij aan de Bezieling

Uw steun is zeer welkom. Alvast onze hartelijke dank!