Logo van de Bezieling
17 oktober 2023Beste lezer,

Graag bieden wij u weer een overzicht aan van de nieuwste artikelen op de Bezieling.Met hartelijke groet,

Team de Bezieling

Bidden om de moed van zuster- en broederschap

De nuance sterft snel als het oorlog is, constateert Erik Borgman: je bent voor Israël en dus tegen de Palestijnen of voor de Palestijnen en dus tegen Israël, zo lijkt het.  Zelf kan hij alleen maar bidden dat de zon van de gerechtigheid opgaat over allen.

Auteur: Erik Borgman

Lees verder
Bidden om de moed van zuster- en broederschap

In je slaap chaos opruimen werkt niet

In je slaap chaos opruimen werkt niet
Je kunt je om vele dingen druk maken. Soms vergeet je daardoor het wezenlijke: je hebt enerzijds 'de tienduizend dingen' en anderzijds het 'licht' waarin de tienduizend dingen verschijnen. "Soms ben ik het weer even kwijt", zegt Vincent Duindam. "Maar dan tikt het leven me op de schouder. Ontwaak!"

Auteur: Vincent Duindam

Lees verder

Neem verantwoordelijkheid voor je eigen behoefte

Tijdens een training leert Annemarie Scheerboom af te rekenen met de beperkende gedachte dat het normaal is om jezelf in je basale behoeftes af te knijpen. Vervolgens leg je de verantwoordelijkheid voor het gevoelde tekort bij anderen. Terwijl: erkennen wat écht belangrijk voor je is de situatie een stuk eenvoudiger maak. 'Het werd ineens heel simpel.'

Auteur: Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees verder
Neem verantwoordelijkheid voor je eigen behoefte

Heilige Zakelijkheid

Heilige Zakelijkheid
De Nieuwe Zakelijkheid uit de jaren twintig van de vorige eeuw bracht een "koel realisme, een sobere vormentaal en een ruimhartige toegankelijkheid" in de kunst en architectuur van die tijd. Nog steeds kan deze kunststroming inspireren. Niet in de laatste plaats in het geloof, waar de subjectieve maatstaven de overhand kregen boven 'heilige zakelijkheid' (Edith Stein), of  'vrijheid voor het onuitputtelijke object van het geloof: het evangelie' (Karl Barth).

Auteur: Eric Corsius

Lees verder

Mijn hoog vertrek

"Het klinkt als een vluchthaven (...) maar het is geen ruimte om te blijven, het is een ruimte om vanuit te leven", zegt Marga Haas, als zij stilstaat bij innerlijke ruimte die haar soms toevalt. "De Heer is mijn burcht geworden, mijn God de rots waarbij ik schuil" (Psalm 94,22).

Auteur: Marga Haas

Lees verder
Mijn hoog vertrek

Nieuwe stap in synodaal proces

Nieuwe stap in synodaal proces
Van 4 tot en met 29 oktober 2023 vindt in Rome de vierde fase van het synodaal proces 2021-2024 plaats. Minder spectaculair dan een concilie, maar qua belang doet dit synodaal proces daar niet voor onder, al is er een kerkrechtelijk verschil: een concilie kan besluiten nemen, een synode is adviserend. Paus Franciscus hoopt met deze synode de impasses te doorbreken, waarin de kerk na het Tweede Vaticaans Concilie is geraakt. Opmerkelijk is verder dat voor het eerst leken – mannen en vrouwen – zullen deelnemen als volledig lid, mét stemrecht.

Auteur: Theo van de Kerkhof

Lees verder

Arthur’s Pelgrimage - Roman over een spirituele ontdekkingsreis

In de roman 'Arthur's pelgrimage' onderzoekt Wouter ter Braake de uitdagingen van het leven als ware het de stappen van de held die gehoor geeft aan de oproep om onbekende paden te verkennen. Wat zijn de patronen in zo'n ontdekkingsreis? Waarmee wordt de held geconfronteerd en waartoe uitgedaagd?

Auteur: Redacteur

Lees verder
Arthur’s Pelgrimage - Roman over een spirituele ontdekkingsreis

Bidden

Bidden
Bidden is niet zomaar een wensenlijstje naar boven sturen, zegt Lisette Thooft. Maar wat doe je dan eigenlijk wel als je bidt tot God? En wat is het verschil tussen de pijn in een kinderhart en die van een volwassene?

Auteur: Lisette Thooft

Lees verder

Op straat

De aanstaande week tegen de eenzaamheid is hem wat te doenerig en oplosserig. Laten we beginnen met vragen en vertellen 'hoe het gaat'. Of: een groet, een kort praatje, een vriendelijk woord. Ook of juist voor (hang)jongeren. "Je wordt minder vreemden voor elkaar", schrijft Marinus van den Berg. 

Auteur: Marinus van den Berg

Lees verder
Op straat

Anouk

Anouk
Margreet Sanders is geestelijk verzorger in een vrouwengevangenis; eerder was ze dat in een jeugdgevangenis. Ze schrijft verhalen over haar ervaringen. Zoals het verhaal van Anouk, die een kaarsje aansteekt voor alle mensen die vergeten worden. "Dan weten ze dat er altijd iemand is die aan je denkt."

Auteur: Margreet Sanders

Lees verder

Hoogleraar theologie Paul van Geest: ”Klimaatcrisisboek met hoopvol einde”

“De schrijver heeft grondig onderzoek gedaan naar de opwarming van de aarde. Naast fiscale beleidsmaatregelen en geo-engineering lijkt hij geweld te legitimeren als geoorloofd drukmiddel om de aarde te behouden,  Het boek is een enorme waarschuwing met een goede afloop. Het heeft me aangegrepen.” Dat zegt Paul van Geest, kerkhistoricus en hoogleraar theologie, over zijn favoriete boek ‘The Ministry of the Future’, een roman van de linkse Amerikaanse sciencefictionschrijver en literatuurwetenschapper Kim Stanley Robinson.  Van Geest doceert theologie aan de Universiteit van Tilburg en theologie en economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is hij adviseur van de paus (lid van de Pauselijke Theologische Academie in Rome) en was hij Theoloog van het Jaar in 2014.

Auteur: Cees Veltman

Lees verder
Hoogleraar theologie Paul van Geest: ”Klimaatcrisisboek met hoopvol einde”

Flannery O’Connor en de cancel-cultuur

Flannery O’Connor en de cancel-cultuur
Flannery O’Connor  was een gerenommeerd  Amerikaanse schrijfster. Recent kwamen brieven van haar in de openbaarheid waarin zij zich op soms grove wijze racistisch en homofoob uitdrukt. Moet haar naam nu 'gecanceld' worden? Volgens Erik Borgman wijst haar eigen werk en leven - waarin genade een belangrijke rol speelt - een weg naar een andere, meer hoopvolle mogelijkheid.

Auteur: Erik Borgman

Lees verder

Draag bij aan de Bezieling

Uw steun is zeer welkom. Alvast onze hartelijke dank!