Logo van de Bezieling
René Grotenhuis b
13 december 2022

Beste lezer,

Woensdagavond 8 december bereikte ons het droevige bericht dat onze voorzitter en hoofdredacteur René Grotenhuis is overleden. Degenen die zijn blogs op onze website volgden, weten dat hij leed aan een tumor in de slokdarm. Op de website kunt u het uitgebreide bericht lezen. Daar vindt u ook de blogs die René over zijn ziekte bijhield en tevens een verwijzing naar een in memoriam door Erik Borgman.
Zijn plotselinge overlijden heeft ons zeer aangegrepen. De Bezieling verliest in René een daadkrachtige en inspirerende voorzitter, hoofdredacteur en schrijver, die in korte tijd aan de Bezieling een nieuwe impuls heeft gegeven.

Bestuur en redactie van de Bezieling

Lees verder

Voor het online condoleanceregister, ga naar: www.memori.nl/gedenkplaats/rene-grotenhuis

Troost

Het weekend na het overlijden van mede-columnist René Grotenhuis, dat hem erg aangrijpt, leest Erik Borgman in het nieuwe boek van Michael Ignatieff over troost. Dat Ignatieff, die zichzelf noch gelovig noch ongelovig noemt, over de Bijbel schrijft, en met name over de Psalmen, is opmerkelijk. Dat hij in de Psalmen troost vindt, is nog opmerkelijker. Maar wat is die troost precies. Een meditatie, opgedragen aan René.

Lees verder
Troost

De Bezieling is vernieuwd!

De Bezieling is vernieuwd!
De website van de Bezieling is vernieuwd. Na acht jaar trouwe dienst is de oude vormgeving aangepast. Het beeld krijgt meer ruimte, de broodletter is groter en dus beter leesbaar, het geheel oogt frisser, nieuwer, mooier (vinden wijzelf), en belangrijk: de techniek achter de website is weer helemaal up to date.

Lees verder

Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier: 'Geloven is vooral doen'

“Waar halen wij in Nederland het recht vandaan om mensen die voor een dictator vluchten bij de grens te weigeren?”, vraagt Thomas Quartier, de nieuwe Theoloog des Vaderlands zich af. Hij is benedictijn, hoogleraar theologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en aan de Universiteit van Leuven, muzikant, spreker en schrijver. “Religie is voor mij in de eerste plaats een kwestie van existentieel zoeken met een radicaal open einde. Geloven is vooral doen.”

Lees verder
Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier: 'Geloven is vooral doen'

Maria zegt ja

Maria zegt ja
Maria is de laatste vrouw aan wie een cruciale rol is toebedeeld in de komst van de Messias. De Italiaanse schilder Lorenzo Lotto verbeeldt op originele wijze de aankondiging van Jezus’ geboorte. Welk verhaal wil hij ons vertellen?

Lees verder

Een weg terug

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. Dit is de laatste aflevering in de reeks. "Je moet altijd een weg terug hebben."

Lees verder
Een weg terug

Als bubbels elkaar raken

Als bubbels elkaar raken
Annemarie van Diepen-Scheerboom mengde zich via Facebook in de discussie over 2G en dat heeft ze geweten. "Dit werd mij niet door iedereen in dank afgenomen." Wat gebeurt er wanneer twee bubbels elkaar raken?

Lees verder

Het woord werd vlees

Het woord is vlees geworden, kun je lezen in het Johannesevangelie. Allereerst in Maria. Maar ook in ons. Dat woord omvat alle levenservaringen, die zich zo opgevat kunnen ontwikkelen en vrucht dragen.

Lees verder
Het woord werd vlees

Econoom en psycholoog Sharda Nandram: “Morgen gaat het toch weer beter”

Econoom en psycholoog Sharda Nandram: “Morgen gaat het toch weer beter”
“We hebben ankers nodig en die kunnen we in onszelf vinden”, zegt Sharda Nandram, hoogleraar Hindoe-spiritualiteit en Samenleving aan de Vrije Universiteit, hoogleraar Business en Spiritualiteit aan de Nyenrode Business Universiteit en adjunct-professor Organisatie en Innovatie aan de Banasthali Universiteit in Jaipur (India), over religie, spiritualiteit en het nieuwe leiderschap van de jonge generatie. “Het is nu tijd om management te doordrenken met spiritualiteit.”

Lees verder

Alain Clark verbindt met muzikale column ‘Dansen in nuance’

In het SBS6 tv-programma HLF8 bracht zanger Alain Clark onlangs een mooie muzikale column over de Nederlandse samenleving: “Elkaar leren kennen achter de vooroordelen”. Dansen in nuance: “Ik wil weer horen bij een groep die bestaat uit verschillende groepen.”

Lees verder
Alain Clark verbindt met muzikale column ‘Dansen in nuance’

De werkers in de wijngaard

De werkers in de wijngaard
Is bewustzijn een veld? Lisette Thooft zag ineens betekenis in een parabel van Jezus, die ze lastig te begrijpen vond.

Lees verder

Huilen om je stad

"Het is zoeken naar andere taal nu de geweldstaal van het scherm spettert", zegt Marinus van den Berg. Hij nodigt de lezer uit voor een experiment. Hoe zou je de dialoog tussen vader en zoon, waar deze bijdrage mee begint, vervolgen. "Je kunt je verbinden met de vader en of met de zoon. Misschien wordt het stil en vallen er tranen."

Lees verder
Huilen om je stad

Zakboekje om je spirituele spieren te trainen

Zakboekje om je spirituele spieren te trainen
Onder de titel “Spiritueel zakboekje voor professionals” bundelde Vincent Duindam teksten die hij eerder op de Bezieling publiceerde. "Het heeft mij verrast hoe Vincent de losse parels aan elkaar rijgt tot een schitterend juweel dat meer biedt dan de som van de delen", oordeelt Mia Leijssen in haar bespreking van het boek. "Ik werd meermaals geraakt door zijn inspirerende bijdragen."

Lees verder

Diversiteit in corona-tijd

Over het algemeen zijn Nederlanders trots op diversiteit. Diversiteit moet... Behalve in coronatijd. Vaccinatieweigeraars worden over één kam geschoren en hun overwegingen lijken er niet meer toe te doen. Toch, zo benadrukt René Grotenhuis, is het goed om geïnteresseerd te blijven in afwijkende meningen, hoe moeilijk dat soms ook is.

Lees verder
Diversiteit in corona-tijd

Arts Jeffrie Quarsie: “Tolstoj is heel actueel”

Arts Jeffrie Quarsie: “Tolstoj is heel actueel”
“Wat mij in Tolstojs boek ‘Het Koninkrijk van God is in u’ vooral aanspreekt, is hoe overtuigend de kernboodschap van Jezus wordt beschreven. Die kern is volgens hem door de kerk veranderd. De officiële kerk legde steeds meer nadruk op macht, rijkdom en uiterlijkheden als relikwieën, een rustdag of allerlei religieuze voorschriften. Zo heeft Jezus het nooit bedoeld”, aldus Jeffrie Quarsie over zijn favoriete boek. Hij is als arts en onderzoeker betrokken bij de wereldwijde beweging Artsen voor vrede.

Lees verder

Vrede sluiten met corona

Na twintig maanden oorlogsretoriek hoorde Erik Borgman tot zijn verrassing ineens de bereidheid om met het coronavirus tot vredesonderhandelingen te komen. Wat hem betreft een belangrijke stap vooruit. Niet dat we ons bij de onvermijdelijkheid van de coronadoden moeten neerleggen, maar we moeten bewust met het gevaar van de coronabesmetting leren leven.

Lees verder
Vrede sluiten met corona
De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

facebook twitter