Logo van de Bezieling
7 maart 2023Beste lezer,

Graag bieden wij u weer een overzicht aan van de nieuwste artikelen op de Bezieling.Met hartelijke groet,

Team de Bezieling

Johannes Vermeer en 'Waar het in het leven op aankomt'

Johannes Vermeer en 'Waar het in het leven op aankomt'
Het vroege werk van Johannes Vermeer 'Christus in het huis van Martha en Maria' is onderdeel van de actuele overzichtstentoonstelling over Vermeer in het Amsterdamse Rijksmuseum. Tegenover deze vrij traditionele interpretatie van het evangelieverhaal plaatst Eric Corsius een originelere kijk, die opmerkelijk genoeg past bij de innerlijke houding die het werk van Vermeer bij hem oproept.

Auteur: Eric Corsius

Lees verder

Doorbreek de nacht

Op een dominicaanse bezinningsbijeenkomst schreef Erik Borgman een tekst die het midden houdt tussen een gedicht en een gebed. Voor niemand bedoeld dan voor God en hemzelf. Schoorvoetend publiceert hij het hier toch. Overtuigd dat de tekst waar is.

Auteur: Erik Borgman

Lees verder
Volgens afspraak

Ik ben met je

Ik ben met je
In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: het voetstuk. "Een held bejubelen is leuk, hem neerhalen nog vele malen leuker."

Auteur: Paulien van Bohemen

Lees verder

Zalven

'Smeren' of 'bestrijken' staat er in de meeste Bijbelvertalingen. Jezus geneest de blinde door hem slijk op de ogen te smeren. Maar in de Naardense Bijbel leest Marga Haas iets anders: daar zálft Jezus de ogen van de blinde. "Ik ben meteen wakker. Zalven, dat doe je met profeten en koningen! (...) Wauw! En dát doet Jezus nu met die naamloze blinde man."

Auteur: Marga Haas

Lees verder
Zalven

Alle dagen van je leven

Alle dagen van je leven
Een kerkelijk huwelijk veronderstelt zo het een en ander. Bijvoorbeeld: je belooft elkaar te waarderen, alle dagen van je leven.  Maar hoe gaat dat in de praktijk? Als je dingen opmerkt van elkaar die je helemaal niet zo ziet zitten?

Auteur: Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees verder

Aardbeving in Syrië en Turkije

Zijn Uw Handen groot genoeg Groot genoeg om ze allemaal op te vangen al die mensen in hun slaap overvallen hun huizen als kaartendozen ineengestort ontelbaren nog door de dood getroffen Zijn onze handen groot genoeg Voldoende open en bereid Om ze allemaal te helpen Onder het puin vandaan Gewond of overleden Al die onbekende mensen Onze vraag is onze …

Auteur: Marinus van den Berg

Lees verder
Aardbeving in Syrië en Turkije

Overheid vraagt kerken om hulp bij asielopvang

Overheid vraagt kerken om hulp bij asielopvang
Nu de asielopvang piept en kraakt, roept de overheid de hulp van kerken in. Vertegenwoordigers van twee religieuze organisaties vertellen in een interview met Leo Fijen over hun ervaring met opvang. Het interview vond plaats bij de presentatie van het kerkelijk adressenboek, Piusalmanak 2023, dat dit jaar in het teken staat van vluchtelingopvang door kerken en kloosters.

Lees verder

Eigenwaarde zonder ego

'Ben ik wel goed genoeg'. In haar nieuwste column onderzoekt Lisette Thooft die bange vraag op de bodem van onze ziel. Het liedje 'Tell me why the stars do shine', ontsluit de clou.

Auteur: Lisette Thooft

Lees verder
Eigenwaarde zonder ego

Leven vanuit vreugde – de economie spiritueel beschouwd

Leven vanuit vreugde – de economie spiritueel beschouwd
In de crises van onze tijd spelen economische vraagstukken een grote rol. Maar zijn die vraagstukken wel goed doordacht als je ze enkel beziet vanuit schaarste, groei en consumptiebehoefte? In zijn boek ‘Geld en Goed’ bekijkt Alain Verheij de economie met een spirituele blik. “Hoe kunnen we de wereld echt verrijken?”

Auteur: Vincent Duindam

Lees verder

Bespuugd

Bespuugd
Bij de recente stakingen in het openbaar vervoer gaat het nog eerder om werkdruk dan om inkomen. Het werk is ook zwaarder geworden, veronderstelt Marinus van den Berg. In de omgang met lastige passagiers.

Auteur: Marinus van den Berg

Lees verder

Rutger Jan van der Gaag: “Sarr maakt duidelijk: mensen zijn niet zoals je denkt dat ze zijn”

“Verwondering is de kern van het boek van Sarr”, zegt Rutger Jan van der Gaag, oud-kinder- en jeugdpsychiater, over zijn favoriete boek, het labyrintische ‘De diepst verborgen herinnering van de mens’ van de Senegalese schrijver Mohamed Mbougaer Sarr. Sarr won er de Prix Goncourt mee.

Auteur: Cees Veltman

Lees verder
Rutger Jan van der Gaag: “Sarr maakt duidelijk: mensen zijn niet zoals je denkt dat ze zijn”

Dichter bij de ziel

Dichter bij de ziel
‘Dichter bij de ziel’ is een schilderachtige verzameling poëzie en filosofie over de mens en de natuur. Schrijver en dichter Wouter ter Braake staat stil bij levensvragen. Hij laat zien dat antwoorden maar voor een deel met het rationele verstand te vinden zijn, want levensvragen raken aan verborgen mysteries. Achter de hardheid van systemen zoek hij naar een hoopvolle onderstroom. "Zachtheid van het hart."

Auteur: Wouter ter Braake

Lees verder

Geestelijke barmhartigheid - Teksten 'om gelovig op te laden'

Geestelijke barmhartigheid - Teksten 'om gelovig op te laden'
Al drie en een half jaar schrijft Erik Borgman wekelijks een column voor de website Huis van Dominicus in Utrecht (www.huisvandominicus.nl), onder de noemer: ‘Tekenen in de tijd’.  Ze signaleren Gods betrokkenheid bij de wereld en het leven van elke dag en suggereren manieren om daarop te antwoorden. Komend weekend verschijnt er een bundel  met negenenveertig – zeven keer zeven – van deze columns, gegroepeerd volgens de zeven zogenoemde 'geestelijke werken van barmhartigheid'. In de inleiding belicht Borgman het belang van deze geestelijke barmhartigheid.

Auteur: Erik Borgman

Lees verder

Het water komt

Het water komt Het water komt weer De tanks komen De tanks komen weer De bommen vallen al Steden worden vernietigd Mensen in massagraven Het wordt warmer De asielzoekers komen Er hangt dreiging in de lucht De vacantie vluchten nemen toe Binnenvaartschippers stoten te veel gassen uit “God wil niet dat je liegt” “’Ik ben streng voor mezelf en voor …

Auteur: Marinus van den Berg

Lees verder
Het water komt
De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft. De Bezieling is onafhankelijk, gratis toegankelijk en reclamevrij. De Bezieling wordt voor het grootste deel bekostigd door vrijwillige bijdragen van lezers en door de 'Vrienden van de Bezieling'.

U kunt de Bezieling steunen, waarvoor onze hartelijke dank!
facebook twitter