Logo van de Bezieling
3 februari 2023Beste lezer,

Bijgaand ziet u het overzicht van recente bijdragen op de Bezieling.Met hartelijke groet,

Team de Bezieling

De christelijke autobiografie ‘decentreert’

Auteur: Eric Corsius

In het geliefde genre van de autobiografie staat - hoe kan het ook anders - het 'ik' centraal. Toch kunnen Bijbelse en christelijk autobiografische verhalen op dit punt verrassen, zo merkt Eric Corsius op. In de christelijke autobiografie wordt de eigen persoon gerelativeerd. Het gaat erom "dat ik het huis van mijn ik verlaat om deel te worden van een ander, ruimer verhaal". 
De christelijke autobiografie ‘decentreert’

Zonde van de tijd

Zonde van de tijd
Auteur: Paulien van Bohemen

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: de tijd. "Ik smacht naar een lieve schat die mij ziet staan."

Afhankelijk van Gods liefde

Auteur: Annemarie van Diepen-Scheerboom

Er is weten en weten. Dat je geliefd ben door God, ook al ben je niet perfect, dat had Annemarie Scheerboom wel vaker gehoord. Maar nu ze een 90-daags vastenprogramma volgt  samen met andere vrouwen (via Magnificat 90) ervaart ze het ook werkelijk. 
Afhankelijk van Gods liefde

Bidden voor Zelensky

Bidden voor Zelensky
Auteur: Marinus van den Berg

Naast zijn maandelijkse blog met overpeinzingen, waarnemingen, associaties bij wat hij ziet, leest, meemaakt, schrijft Marinus van den Berg zo nu en dan gedichten en gebeden voor de Bezieling. Een aantal zijn samengebracht in de rubriek: Gedichten & Gebeden.

Naamloos

Auteur: Marga Haas

De naam van God - ‘Ik ben die er zijn zal’ in allerlei varianten - laat je duizelen. Dat geeft niet zegt Marga Haas. De naam - van God en van ieder mens - raakt wel aan de kern, maar is de kern niet. "Er is een veld voorbij aan naam, voorbij aan jij en ik, voorbij aan toen en nu, voorbij aan hier en daar. Laten we elkaar daar ontmoeten."
Naamloos

Zelfverwerkelijking

Zelfverwerkelijking
Auteur: Theo Kauffman

Het is van belang om in je leven je roeping te vinden, betoogt Theo Kauffman. Dat geeft spankracht en vitaliteit. De weg daarnaartoe doorloopt drie fases: de ontmoeting met jezelf, de ontmoeting met anderen en je omstandigheden, de ontmoeting met de Ander. Er zijn vele methoden die deze weg ondersteunen. Een daarvan is het latifa-gebed uit de traditie van het soefisme.

Gewoon beginnen

Auteur: Lisette Thooft

“Wat ik nu moet doen, is: op mijn handen zitten en mijn mond houden. Vertrouwen op de kracht van de ander. En wat een verrassende creativiteit blijkt er op te komen.” Bärbel Goedeking, voormalig predikant, is initiatiefnemer van de Stichting Wmove.nu, die allerlei bottom-upprojecten op touw zet. Lisette Thooft ging kijken en werd er blij van.
Gewoon beginnen

BBC-documentaire over vrouwelijke priesters in de Rooms-Katholieke Kerk

BBC-documentaire over vrouwelijke priesters in de Rooms-Katholieke Kerk
'100 Woman' is een BBC-documentaireserie waarin honderd inspirerende vrouwen van over de hele wereld centraal staan. Een van de afleveringen is de onlangs uitgezonden documentaire 'The Women Fighting to be Priests'. Daarin komen onder andere de vrouwelijke priesters Anne Tropeano en Olga Lucia Alvarez aan het woord. Ook is er een interview te zien met Kate McElwee, directeur van de Women's Ordination Conference, die strijdt voor de wijding van vrouwen tot diaken, priesters en bisschoppen binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Zij is de oudste en grootste organisatie die dit doel nastreeft.

Ongehaast

Auteur: Marinus van den Berg

"Een van de dingen van ouder worden is dat je langzamer wordt", zegt Marinus van den Berg. Hij schreef onlangs onderstaande tekst: 'Ongehaast'. Niet alleen langzamer worden dient zich aan, maar ook meer tijd krijgen: voor andere dingen, voor andere ontmoetingen, zoals in de supermarkt waar hij al 25 jaar komt. "Ongehaast komen de dingen in een ander licht te staan."
Ongehaast

Kunstenaar en predikant Stephan de Jong: “Feyenoord is een permanent lijdensevangelie”

Kunstenaar en predikant Stephan de Jong: “Feyenoord is een permanent lijdensevangelie”
Auteur: Cees Veltman

“Feyenoord is Goede Vrijdag, Ajax Pasen. Bij Feyenoord horen, dat is altijd tobben”, zegt Stephan de Jong, verhalenverteller, beeldend kunstenaar en protestants predikant, over zijn favoriete boek ‘Lourdes aan de Maas’ van Martijn Krabbendam en Michel van Egmond.

Over ons


De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft. De Bezieling is onafhankelijk, gratis toegankelijk en reclamevrij. De Bezieling wordt voor het grootste deel bekostigd door vrijwillige bijdragen van lezers en door de 'Vrienden van de Bezieling'.

Zie hier de gezichten achter de Bezieling.U kunt de Bezieling steunen, waarvoor alvast onze hartelijke dank!
Deel!
facebook twitter