Logo van de Bezieling
10 januari 2023Beste lezer,

Graag bieden wij u een overzicht aan van de nieuwste artikelen op de Bezieling. Veel aandacht dit keer voor het overlijden van emeritus-paus Benedictus XVI.

We hopen u ook in het nieuwe jaar weer met onze bijdragen te kunnen verblijden en inspireren.

Met hartelijke groet,

Team de Bezieling

Paus emeritus Benedictus XVI op 95-jarige leeftijd overleden

Paus emeritus Benedictus XVI op 95-jarige leeftijd overleden
Op de drempel van het nieuwe jaar is paus emeritus Benedictus XVI, geboren als Joseph Aloisius Ratzinger, op 95-jarige leeftijd overleden. Dat meldde het Vaticaan in de ochtend van 31 december 2022. Benedictus was paus van 2005 tot aan zijn opmerkelijke aftreden in 2013.

Lees verder

Na Benedictus XVI

Afgelopen donderdag was de begrafenis van emeritus-paus Benedictus XVI, bijna tien jaar na zijn terugtreden. Erik Borgman meent dat de sfeer in de kerk sindsdien ingrijpend is veranderd. Ten goede, volgens hem. Hij pleit ervoor de nalatenschap van de vorige paus in dit licht opnieuw te bezien.

Auteur: Erik Borgman

Lees verder
Na Benedictus XVI

Intellectueel uitgeleide van een professor-paus - Overlijden Benedictus XVI

Intellectueel uitgeleide van een professor-paus - Overlijden Benedictus XVI
In 2013 baarde de toenmalige paus Benedictus veel opzien met zijn opmerkelijk besluit om zijn ambt als paus neer te leggen. Bij die gelegenheid schreef Theo van de Kerkhof een klein intellectueel uitgeleide van een paus die – hoe paradoxaal – pleitte voor godsdienstkritiek, terwijl het geseculariseerde Westen hem dat op hoge toon verweet.

Auteur: Theo van de Kerkhof

Lees verder

Paus laat middeleeuwse keizer buikspreken

In 2006 hield de toenmalige paus Benedictus XVI zijn 'Regensburgse rede'. Die rede leidde tot veel beroering, vanwege een citaat van de middeleeuwse keizer Manuel II Palaelogos, die de islam uitmaakte voor een godsdienst van het zwaard. Was dat citaat een 'verspreking'? Of juist een opvallende aandachtstrekker voor Benedictus' boodschap: geloof en rede zijn ondeelbaar? Theo van de Kerkhof schreef indertijd voor het magazine Volzin een analyse van de rede, die een fundamenteel denkbeeld van de professor-paus bevat. Een herpublicatie bij gelegenheid van het overlijden van emeritus paus Benedictus XVI.

Auteur: Theo van de Kerkhof

Lees verder
Paus laat middeleeuwse keizer buikspreken

Het kind Gods van Paul Gauguin

Het kind Gods van Paul Gauguin
Dat bijbelse verhalen 'gelaagd' zijn, kun je goed zien aan het geboorteverhaal over Jezus: diepere waarheid, legendevorming, of toch een vergoelijkende draai aan een #MeToo-geval avant la lettre? Trouwens, ook in de kunst vecht schoonheid soms met bittere duiding.

Auteur: Eric Corsius

Lees verder

Zijn is best te doen

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: de winter. "Hoe moet ik een kaal gewaaide boom door de komende maanden heen loodsen?"

Auteur: Paulien van Bohemen

Lees verder
Zijn is best te doen

Vrees niet

Vrees niet
Soms overvalt je iets nieuws in een overbekend verhaal. Dat overkwam Marga Haas bij de voorbereiding van haar preek over het kerstverhaal. "En zie, een engel van de Heer staat bij hen."

Auteur: Marga Haas

Lees verder

Vasthouden

Als straatpastor bij diaconaal centrum Stem in de Stad in Haarlem komt Elly Mulder schrijnende situaties tegen. Mensen die vastlopen in 'het systeem', of op drift raken door eigen demonen. "Maar altijd, te midden van wanhoop en ellende, klopt ergens een angstig, verdrietig, beschadigd hart. Een levend hart. Een hart dat vastgehouden wil worden."

Auteur: Elly Mulder

Lees verder
Vasthouden
De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft. De Bezieling is onafhankelijk, gratis toegankelijk en reclamevrij. De Bezieling wordt voor het grootste deel bekostigd door vrijwillige bijdragen van lezers. Draagt u ook bij? Doneer eenmalig via iDeal of een eigen bankoverschrijving. Of word vriend van de Bezieling.

U kunt de Bezieling steunen via onderstaande buttons. Of via rekeningnummer van de uitgever: NL74 RABO 0351 8278 11 t.n.v. de Stichting Kerk Hardop.