Logo van de Bezieling
20 juli 2022Beste lezer,

In deze nieuwbrief:
  • Filmklassieker over onverwoestbaar vertrouwen
  • Regen aan het woord: "Ik trek altijd weer weg"
  • Een vooruitziende droom
  • "Delf de bron op"
  • Typisch christelijk: Onverwachte vreugde (in het licht van wat haar ontkent)
  • "Ja, dat hou je toch: Pluto in het tiende huis"
  • Vijftig manieren om je ego te laten varen
  • Twee manieren om de Bezieling te steunen
  • Woorden op de drempel


Met hartelijke groet,

Team de Bezieling

De overvloed van onverwoestbaar vertrouwen in het leven

De ‘Odyssee van een meermaals gebroken hart’, zo is de film Le notti di Cabiria uit 1957 van Federico Fellini wel omschreven. Maar hij is ook een uiting van hoop en levensmoed, zegt Eric Corisus. Was het bewust of onbewust dat Fellini-fan paus Franciscus zijn ambt aanvaardde met de slotwoorden uit deze film?

Lees verder
De overvloed van onverwoestbare vertrouwen in het leven

Met mij valt best te leven

Met mij valt best te leven
In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: Regen. "Ik trek altijd weer weg."

Lees verder

Een vooruitziende droom?

In de dagen dat de overstromingen - een jaar gelden -  in Limburg, België en Duitsland worden herdacht, heeft Marinus van den Berg een terugkerende droom. Een boodschap van de ziel? Een toekomst die om aandacht vraagt?

Lees verder
Een vooruitziende droom?

Vorm en bron

Vorm en bron
Staar je niet blind op de buitenkant. Alles wat vorm heeft zal vergaan. Maar elke vorm heeft ook een bron. "Delf de bron op. In de ander, in jezelf", zegt Marga Haas. Maar dat gaat vaak niet zonder slag of stoot. Meestal is er een crisis voor nodig. 

Lees verder

Christelijke beelden: 'Onverwachte vreugde'

Volgens de vooraanstaande dominicaan Timothy Radcliffe draait het in het christelijk geloof vaak de verbeelding van "onverwachte vreugde, dikwijls in aanwezigheid van wat die vreugde ontkent". Radcliffe neemt zijn eigen ziekteproces als voorbeeld.

Lees verder
Christelijke beelden - Vreugde in het licht van haar ontkenning

Dat hou je toch

Dat hou je toch
Of het nu in de sterren geschreven staat of niet: er zijn pijnlijke thema’s in ieders leven die maar blijven opspelen. Het kan een opluchting zijn te beseffen dat je niet alles hier en nu hoeft op te lossen, zegt Lisette Thooft. Je hoeft er niet mee aan de slag. "Het enige wat ik kan doen, is erin ontspannen."

Lees verder

Vijftig manieren om je ego te laten varen

In spiritualiteit gaat het vaak over 'loslaten'; de donkere kanten van jezelf laten varen. Maar hoe doe je dat? Het is een levenslang proces en tegelijk is het een simpele stap. Vincent Duindam geeft een aantal hints uit verschillende tradities - waaronder die van de popsongs.

Lees verder
Fifty ways to meet the beloved

Twee manieren om de Bezieling te steunen

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft. De Bezieling is onafhankelijk, gratis toegankelijk en reclamevrij. De Bezieling wordt voor het grootste deel bekostigd door vrijwillige bijdragen van lezers en door de 'Vrienden van de Bezieling'.
Zie hier de gezichten achter de Bezieling.

Onder Jaarrekening 2021 vindt u onze financiële verantwoording.


'Woorden op de drempel'

In juli 2021 hoort René Grotenhuis dat hij slokdarmkanker heeft. Wachtend op zijn operatie begint hij te schrijven: gedachtes over de aanvaarding van zijn sterfelijkheid, over het bestaan als een voortdurende rite de passage, over de steun van zijn dierbaren, over de wezenlijke vraag of er van je gehouden wordt, over de dood als deel van het leven en over de mogelijkheid dat de operatie niet goed afloopt. Hij stierf op 8 december 2021. De zestien overdenkingen in deze bundel getuigen van het leven uit genade op de drempel van de dood.

Lees verder
IMG-9049
De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling.