Logo van de Bezieling
1 juli 2022Beste lezer,

In deze nieuwbrief:
  • "Jeugdige delinquenten zien altijd perspectief”
  • De actualiteit van Merijntje Gijzen
  • Levenslessen van een opgeruimde tachtigplusser
  • Daders en slachtoffers
  • Melancholie en zomerse levensvreugde
  • Vrede aan het woord
  • Vraagteken bij tegengeweld
  • "Zó angstvallig begeer je de kruimels, dat je nooit oog krijgt voor het brood"
  • Woorden op de drempel
  • De Bezieling steunen? Doneer of word vriend
Met hartelijke groet,

Team de Bezieling

Gevangenispastor Margreet Sanders: “Jeugdige delinquenten zijn altijd meer dan hun daden”

“Jeugdige delinquenten zijn veerkrachtig, ze zien altijd perspectief”, zegt Margreet Sanders, theoloog en gevangenispastor. Zij schreef over haar ervaringen in een jeugdgevangenis. “Ze staan al met een been buiten. Ik beweeg mee met wat zij aangeven.” Sanders werkt nu in een vrouwengevangenis.

Lees verder
Gevangenispastor Margreet Sanders: “Jeugdige delinquenten zijn altijd meer dan hun daden”

Dirk van de Glind: “Merijntje Gijzen was zijn tijd ver vooruit”

Dirk van de Glind: “Merijntje Gijzen was zijn tijd ver vooruit”
“Ik ben opgevoed met een benauwend christelijk geloof, maar Merijntje nog meer”, zegt Dirk van de Glind, de Apeldoornse auteur en oud-docent levensbeschouwing over de serie Merijntje Gijzen van A.M. de Jong, zijn favoriet. Deze bekendste Nederlandse streekromancyclus, waarvan ruim een miljoen exemplaren zijn verkocht, heeft autobiografische trekken.

Lees verder

Levenslessen van een opgeruimde tachtigplusser

De  Zweedse kunstenares Margareta Magnusson werd vooral bekend vanwege haar boek over döstädning: opruimen voor je doodgaat, dat in 2018 verscheen en wereldwijde bestseller werd. In haar nieuwe boek borduurt ze op dat thema voort met vrolijke tips en wijsheden voor mensen in de vierde levensfase.

Lees verder
Levenslessen van een opgeruimde tachtigplusser

Toerekeningsvatbaar

Toerekeningsvatbaar
Met de moord op de negenjarig Gino uit Maastricht, de schietpartij in Alblasserdam en de twee ontsnapte tbs'ers uit de Pompekliniek in Nijmegen is Marinus van den Berg terug bij een complex aan vragen: Hoe om te gaan met 'daders en slachtoffer'? Wat zijn juiste preventie- en beleidsmaatregelen? Wat maakt iemand (on)toerekeningsvatbaar? Gaan we niet te snel voorbij aan gevoelens van woede, verdriet, verbijstering en onmacht? En hoe zit het met schuld, vergeving, verzoening?

Lees verder

Trossen los! Verlangen naar zomerse levensvreugde

Een brutale musette, die uitnodigt om de boel de boel te laten. Voor Eric Corsius de ideale zomermuziek. Of wat te denken van het lichtvoetig-melancholieke werk van de Limburgse dichter Pierre Kemp? 'Hoe verlaat ik deze nuchtere zaken-tijd, waar ik hier zo middenin moet staan?'

Lees verder
Trossen los! Verlangen naar zomerse levensvreugde

Geen nieuws

Geen nieuws
In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: Vrede. "Ik heb alleen goed nieuws."

Lees verder

Eindelijk een ander geluid dan oorlogsretoriek

“Zelden zoiets doms gelezen”, reageerde hoogleraar theologie Stefan Paas op de open brief van met name collega-theologen. De briefschrijvers oogstten veel kritiek met hun anti-anti-geweld-betoog. Theo van de Kerkhof ziet in dat betoog een welkome aanvulling op een vrijwel unaniem enthousiasme voor tegengeweld.

Lees verder
Eindelijk een ander geluid dan oorlogsretoriek

Kruimels

Kruimels
, zegt de Britse mystica Evelyn Underhill. Dat is een puntige samenvatting van een belangrijke spirituele les. Onze zorgelijk gerichtheid op de noden en verlangens van een bepaald moment ontneemt ons vaak het zicht op 'iets groters'.

Lees verder

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

In december vorig jaar overleed onze hoofdredacteur, voorzitter en columnist René Grotenhuis. Voorafgaand aan een ingrijpende operatie schreef hij een aantal overdenkingen over leven en sterfelijkheid. Ze zijn nu gebundeld onder de titel Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat en verkrijgbaar via de boekhandel. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling.

Lees verder
Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

Over ons


De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft. De Bezieling is onafhankelijk, gratis toegankelijk en reclamevrij. De Bezieling wordt voor het grootste deel bekostigd door vrijwillige bijdragen van lezers en door de 'Vrienden van de Bezieling'.

Zie hier de gezichten achter de Bezieling.U kunt de Bezieling steunen, waarvoor alvast onze hartelijke dank!Voor het Jaarverslag 2021 van de Stichting Kerk Hardop, uitgever van de Bezieling, zie hier. Onder Jaarrekening 2021 vindt u de financiële verantwoording.