Logo van de Bezieling
2 december 2022Beste lezer,

Graag bieden wij u weer een overzicht aan van de nieuwste artikelen op de Bezieling.Met hartelijke groet,

Team de Bezieling

~~~~~~~~~~~~~~~~

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft. De Bezieling is onafhankelijk, gratis toegankelijk en reclamevrij. De Bezieling wordt voor het grootste deel bekostigd door vrijwillige bijdragen van lezers. Doneer eenmalig via iDeal of een eigen bankoverschrijving. Of word vriend van de Bezieling

U kunt de Bezieling steunen via onderstaande button.

"Hij vraagt niet om een paleis, een kribbe is al genoeg"

Wie een kind verwacht, treft voorbereidingen. Zo is ook de Advent een tijd van voorbereiding, van ruimte maken en even afstand nemen van alle besognes. Tegelijk is het goed te weten dat een kind toch wel komt, zelfs al hebben we niet meer te bieden dan een kribbe in een rommelige stal.

Lees verder
"Hij vraagt niet om een paleis, een kribbe is al genoeg"

Binnengaan en buiten blijven  

Binnengaan en buiten blijven   
Sommige dingen kun je alleen zelf doen, zonder rugdekking, op eigen kracht, op je eigen manier. Zo is de weg die jij met God te gaan hebt jouw unieke weg.  Het gaat daarbij niet om de afzondering van anderen, maar om je eigen innerlijke proces. "Als je Gods onmiddellijke nabijheid wilt zoeken, zul je de menigte van stemmen die in jouw ziel de dienst uitmaken, achter je moeten laten."  

Lees verder

Polarisatie - Kaïn en Abel of Inanna en Dumuzi?

Recent las Lenie van Schie de roman Pier en Oceaan van Oek de Jong. De hoofdpersoon in dit boek is een jongen van zeven en hij heet Abel. Onvermijdelijk bij een dergelijke naam komt het bijbelverhaal van de twee broers en hun offers ter sprake en daarmee het thema van de polarisatie tussen goed en kwaad. Is er een alternatief verhaal voor het zwart-wit-denken waar ook onze tijd onder zucht? 

Lees verder
Polarisatie - Kaïn en Abel of Inanna en Dumuzi?

Gebeden rond de kerststal

Gebeden rond de kerststal
Prominente christenen kozen hun favoriete figuur uit de kerststal. In het gebedenboek ‘Van Donker naar Licht’ geven zij een korte toelichting op die keuzen vergezeld van een passend gebed. Met bijdragen van onder meer Herman Finkers, Anselm Grün, Antoine Bodar, Erik Borgman, Thomas Quartier, Leo Fijen, Gerard de Korte.

Lees verder

Wat geloven wij eigenlijk?

Lisette Thooft las het boek 'Rotterdam, een ode aan de inefficiëntie' van Arjen van Veelen, en was gegrepen door zijn scherpe visie. Hoe het rendementsdenken het weefsel van de samenleving vernietigt.

Lees verder
Wat geloven wij eigenlijk?

Een lastig land

Een lastig land
"We leven in een gaaf land", zegt de een. "Het is crisis", roepen anderen in koor. Of is ons land onzeker, wankelend, post-christelijk, heidens, of gewoonweg 'lastig'? Zijn we een gaaf land? "In ieder geval zijn er veel gave mensen met het hart op de goede plek", vindt Marinus van den Berg.

Lees verder

Maria Mesman: “Het boek van Blok was een wake-up call voor mij"

“Dit boekje legt mij uit dat het hart tot leven gewekt moet worden. We zijn nu nog maar beperkt mens”, zegt Maria Mesman, die zich ‘gepensioneerd reiziger en gnosis-fan noemt’, over haar favoriete boek ‘Oepanisjads’ van Johannes Blok.

Lees verder
Maria Mesman: “Het boek van Blok was een wake-up call voor mij"

Weer gaan zorgen

Weer gaan zorgen
In het zicht van grote problemen (maatschappelijke tegenstellingen, zorg, migratie, opwarming van de aarde) lijken we collectief in een permanente staat van paniek en wanhoop te verkeren. Is dat wel de juiste houding om problemen het hoofd te bieden? Erik Borgman zoekt een christelijk antwoord en gaat te rade bij Augustinus.

Lees verder

Verlangen en indirecte religieuze bezinning in het werk van Cy Twombly

In het oeuvre van de beeldend kunstenaar Cy Twombly (1928-2011) heeft het schip een centrale plaats. Het schip staat symbool voor hunkering naar verleidelijke verten, maar ook voor de verscheurende scheiding tussen mensen, en voor de laatste overtocht, die van leven naar dood.

Lees verder
Verlangen en indirecte religieuze bezinning in het werk van Cy Twombly

Bidden

Bidden
"Alle ik-gerichtheid moet uit onze gebeden weg", schrijven mystici soms streng. Maar het gaat er volgens Marga Haas niet om dat je niet voor jezelf zou mogen bidden of voor al je zorgen. Doe dat vooral. "Het gaat erom dat jij je ziel leegmaakt van alles wat jou bezwaart en bezet en bedrukt, zodat je ruimte krijgt, opgelucht wordt. Zodat je tot de stilte kunt komen die onder dat gewoel in jezelf ligt."

Lees verder