Logo van de Bezieling
9 september 2022
Er is maar één land: de aarde
Er is maar één volk: de mensheid
Er is maar één geloof: de liefde.

Beste lezer,

Met plezier bieden wij u weer een overzicht aan van recente bijdragen op de Bezieling.

Met hartelijke groet,

Team de Bezieling

Hoe verbindend is mystiek? - Een discussie

Hoe verbindend is mystiek? - Een discussie
Psycholoog Vincent Duindam en theoloog Marcel Poorthuis discussiëren samen met enige regelmaat over de plaats van religie in de samenleving en de rol van mystiek daarin. In hun discussie tekent zich een duidelijk onderscheiden voorkeur af.

Lees verder

Opnieuw beginnen

Na enkele maanden zwangerschaps- en bevallingverlof is Annemarie van Diepen-Scheerboom weer terug als Bezielingcolumnist, inmiddels moeder van gezonde baby Dena Monica Maria. Komende tijd zal zij ons weer deelgenoot maken van gebeurtenissen uit haar leven en haar gelovige en beschouwelijke visie daarop.

Lees verder
Opnieuw beginnen

"De pijn toelaten is de kunst"

"De pijn toelaten is de kunst"
Onze cultuur draait om kracht, zegt Lisette Thooft. Kracht, controle, ambitie, succes. Tegelijk daagt het besef van een verlangen naar iets anders: zachter, ontvankelijker, nederiger. Maar hoe moet dat dan? - Over overgave en ontvankelijkheid.

Lees verder

Zuurdesem

We hebben vaak de neiging om 'kwantitatief' te denken  als het over ons leven gaat. Was/is het wel genoeg? Maar in het geestelijk leven gaat het niet om hoeveel of hoe vaak, zegt Marga Haas. "Dat ene moment van ruimte voor God, van tijd voor de diepte, voor verlangen – geef ik dat de ruimte om zich uit te spreiden over mijn hele bestaan?"

Lees verder
Zuurdesem

Regenwens

Regenwens
Bij zoveel drukkende gebeurtenissen in de wereld om ons heen is de verleiding groot om alleen nog maar weg te willen kijken. Maar die verleiding wordt minder als je ook thuis kunt komen bij IK BEN. "Als je de zachte regen van de stilte thuis kunt ontvangen."

Lees verder

Abdijbezinningsdagen: Van wonde naar verwondering (4-6 nov.)

Karin Segers en Jan Daem noemen zich als 'enthousiaste metgezellen' in de zoektocht naar een zinrijk leven. Ze timmeren al een heel aantal jaren aan de weg met hun spirituele bezinningsactiviteiten onder de noemer 'Metgezel in zingeving. Word wie je ten diepste bent'.

Lees verder
Abdijbezinningsdagen: Van wonde naar verwondering (4-6 nov.)

Waar is er heel wording?

mankeseieren b
Marinus van den Berg ziet het bij zijn buurman en hij ziet het bij zichzelf: zorg om 'de tijden'. We leven in een tijd waarin poëzie wordt gewantrouwd, net als vragen naar zin; een tijd waarin juist gevoelige jongeren het onderspit delven. Waar vinden we 'heel wording'?

Lees verder

Cultuurfilosoof Frans Croonen: “Saramago kijkt door de ogen van Jezus”

“Het is het evangelie van een atheïst, een tegendraadse man die niet positief tegenover kerk en religie stond, maar toch heeft hij een evangelie geschreven. Door de ogen van Jezus zelf”, zegt cultuurfilosoof en geestelijk begeleider Frans Croonen over zijn favoriete boek van de Portugese schrijver en Nobelprijswinnaar José Saramago: ‘Het evangelie volgens Jezus Christus’.

Lees verder
Cultuurfilosoof Frans Croonen: “Saramago kijkt door de ogen van Jezus”

Bij de aanslag op Salman Rushdie

Bij de aanslag op Salman Rushdie
De aanslag op Salman Rushdie kwam voor Erik Borgman als een extra schok omdat hij veel van Rushdie geleerd heeft. Inzichten over het belang van verhalen hielpen hem om begin jaren negentig een vruchtbare en persoonlijke toegang tot de theologie te vinden.

Lees verder

Lof der twijfel

Als geloofszekerheden wankelen kan dat ontreddering teweegbrengen, maar ook bevrijding. Twijfel is niet alleen een aanvechting, maar ook een  geschenk, een kans, een mogelijkheid tot diepgang, zo betoogt Eric Corsius. Trouwens: de verlokking van zekerheden betreft vandaag de dag niet alleen het geloof.

Lees verder
Lof der twijfel
De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft. De Bezieling is onafhankelijk, gratis toegankelijk en reclamevrij. De Bezieling wordt voor het grootste deel bekostigd door vrijwillige bijdragen van lezers. Doneer eenmalig via iDeal of een eigen bankoverschrijving.
facebook twitter