Logo van de Bezieling
15 augustus 2022Beste lezer,

Hieronder vindt u weer een overzicht van de nieuwste artikelen op de Bezieling.
Veel leesplezier!

Met hartelijke groet,

Team de Bezieling

Een schim van mezelf

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: Het landschap. "Wat is er toch gebeurd met me?"

Lees verder
Een schim van mezelf

Offeren

Offeren
Ik ben niet de kern van mijn leven, zo ontdekt Marga Haas stap voor stap. Dan gaat het over zelfgave (en niet over opofferen). Maar wie geen stevig ik heeft, heeft ook geen zelf om weg te schenken. Die moet eerst zichzelf opbouwen.

Lees verder

Pure Maria-kracht

Hoewel het goddelijke niet te bevatten is, kan het heilzaam zijn er een naam aan te geven. En soms dringt die naam zich op. Naar aanleiding van het feest van Maria Hemelvaart, op 15 augustus, vertelt emeritus hoogleraar psychologie Mia Leijssen over haar persoonlijke ervaringen met naamgeving aan het goddelijke, en de bijzondere rol van haar 'Maria-connectie' daarin.

Lees verder
Pure Maria-kracht

Van wie is onze grond?

Van wie is onze grond?
In haar volkstuintje in Rotterdam ontmoette Lisette Thooft ecoloog en historicus Rutger Henneman, die onderzoek deed naar alternatieve vormen van grondbezit en de rol van spiritualiteit daarbij. Een verhaal over een Schotse protestbeweging tegen grondmisbruik.

Lees verder

De ouder wordende vrouw – de milde blik van Liesbeth Woertman

Met het klimmen der jaren vrouw te zijn in deze wereld. Daarover gaat het net verschenen boek van emeritus hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman. Een milde kijk op ouder worden: “Tijd om de maskers te laten zakken en het ego langzaam te laten leeglopen.”

Lees verder
De ouder wordende vrouw – de milde blik van Liesbeth Woertman

De wereld tegenover je

De wereld tegenover je
Ik kan niet de hele wereld veranderen, beseft Marinus van den Berg. Maar soms zit 'de hele wereld' tegenover je, gewoon in de bus.

Lees verder

Toekomstonderzoeker Jeanneke Scholtens: “Harry Potter biedt mij houvast”

“De bestudering van de herleving van magie en mythe is een rode draad in mijn leven gebleven”, zegt Jeanneke Scholtens toekomstonderzoeker over haar favoriete boekenreeks over Harry Potter van J.K. Rowling. “Uiteindelijk heeft iedereen behoefte aan het onverklaarbare. Het gaat in de Harry Potterboeken heel veel over geloof, hoop en liefde.”

Lees verder
Toekomstonderzoeker Jeanneke Scholtens: “Harry Potter biedt mij houvast”

Vrede: de ruimte waar het leven gediend wordt

Vrede: de ruimte waar het leven gediend wordt
Veertig miljoen mensen voorziet Oekraïne van graan, in de meeste gevallen hun basisvoedsel. Vóór de oorlog in Oekraïne wist Erik Borgman dat niet en ook tijdens de oorlog drong het maar langzaam tot hem door. Is dat geen reden om te breken met de logica van de dood en de vrede te zoeken, vraagt hij zich af, als de ruimte waar het leven gediend wordt.

Lees verder

Oorlog in Oekraïne - Open briefschrijvers reageren op kritiek

De pacifistische vereniging Kerk en Vrede publiceerde vorige maand de Open Brief 'Voor het te laat is'. De opstellers en 29 ondertekenaars bekritiseren daarin het Nederlandse beleid en dat van de NAVO-partners inzake de oorlog in Oekraïne. In dit beleid valt alle nadruk op bewapening en nauwelijks op zoeken naar wegen tot de-escalatie, zo stellen de briefschrijvers. De Open Brief ontmoette naast bijval, heftige kritiek. Hieronder een weerwoord van de opstellers.

Lees verder
Oorlog in Oekraïne - Open briefschrijvers reageren op kritiek

Agenda

Twee manieren om de Bezieling te steunen

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft. De Bezieling is onafhankelijk, gratis toegankelijk en reclamevrij. De Bezieling wordt voor het grootste deel bekostigd door vrijwillige bijdragen van lezers. Doneer eenmalig via iDeal of een eigen bankoverschrijving. Of word Vriend van de Bezieling.