Logo van de Bezieling
21 maart 2022

Beste lezer,

Graag bieden wij u weer een serie nieuwe artikelen aan, recent verschenen op de Bezieling.Met hartelijke groet,

Team de Bezieling

Nu de dag begint met oorlog


Nu woorden niet meer verbinden
Nu woorden bommen zijn geworden
Nu hoop aan het exploderen is
Nu wanhoop om zich heen grijpt
Blijft ons hart geraakt bidden
Dat deze oorlog zonder reden stopt
Dat de troepen terugkeren
Dat de wil tot vrede niet wordt gebroken
“Het geknakte riet zal niet breken” (Jesaja)
Zo is Uw Wil voor alle volkeren.

Marinus van den Berg, 24 februari 2022Overlijden Isaac Wüst

Overlijden Isaac Wüst
Na het plotseling overlijden van René Grotenhuis moeten wij wederom een droevig bericht melden. Maandagavond 21 februari overleed onze penningmeester/secretaris Isaac Wüst in de leeftijd van 90 jaar.

Auteur: RedactieLees verder

Omdenken

Terwijl pastor Paulien van Bohemen na de dienst in het Tilburgse woonzorgcentrum spullen aan het opruimen is, komt een van de bewoners naar haar toe. "Het is een beetje gek misschien, maar ik wil het toch met u delen"

Auteur: Paulien van Bohemen

Lees verder
Omdenken

Zwaarteloosheid

Zwaarteloosheid
"Er sloop een zwaarte in mijn gemoed", ondervond Lisette Thooft, nadat een en ander niet verliep zoals verwacht. Gelukkig kwam alles toch weer goed en openbaarde zich een wijze les.

Auteur: Lisette Thooft

Lees verder

Chan Choenni: “Hindoeïsme staat een niveautje hoger dan christendom”

“Er is geen godsdienst boven de waarheid. Dat vind ik een mooie hindoeïstische uitspraak. Aan de andere kant heeft het Indiase kastenstelsel het hindoeïsme een heel slechte naam bezorgd”, zegt historicus Chan Choenni, emeritus-hoogleraar Hindostaanse migratie. Hij schreef een handboek over de basis van het hindoeïsme ‘De Vedische dharma’.

Auteur: Cees Veltman

Lees verder
Chan Choenni: “Hindoeïsme staat een niveautje hoger dan christendom”

Je wilt iets doen

Je wilt iets doen
Bidden helpt niet, bidden helpt. Luister naar verhalen, zing, hijs een vlag, schrijf, geef. Doseer het nieuws, kijk niet weg. Laat je niet murw maken, kom samen, verzet je zinnen, weet je gedragen. Blijf niet ter zijde.

Auteur: Marinus van den Berg

Lees verder

Je verzoenen met je gewondheid

“Je kruis opnemen betekent allereerst je verzoenen met je gewondheid en van daaruit je eigen waarheid ontdekken.” Lenie van Schie, werd getroffen door dit citaat van Henri Nouwen (dat ze las in het Spiritueel zakboekje van Vincent Duindam). “Met het lezen van het eerste deel van die zin, was het alsof de gewondheid in mij omarmd werd.”

Auteur: Lenie van Schie

Lees verder
Je verzoenen met je gewondheid

Christus onze vrede

Christus onze vrede
De huidige omgang met de oorlog in Oekraïne brengt Erik Borgman tot de overtuiging dat we meer dan ooit een christelijke vredesbeweging nodig hebben. Een pleidooi om naar de strijd te kijken in harmonie met Gods liefde voor alle mensen. Zonder dat dit afgaat van de noodzaak goed en kwaad scherp te onderscheiden en te benoemen.

Auteur: Erik Borgman

Lees verder

Religiewetenschapper Tineke Nugteren over de troost van het 'wood wide web'

“Peter Wohllebens bestseller ‘Het verborgen leven van bomen’, zou ons leren met nieuwe ogen naar het bos te kijken. Maar tevens is er de kritiek dat hij bomen zou vermenselijken, alsof ze kunnen voelen, zien, horen en ruiken”, zegt religiewetenschapper Tineke Nugteren over haar favoriete boek van deze Duitse boswachter.

Auteur: Cees Veltman

Lees verder
Religiewetenschapper Tineke Nugteren over de troost van het 'wood wide web'

Tekstdichter Andries Govaart: "Allemaal zijn we welkom en gewild"

Tekstdichter Andries Govaart: "Allemaal zijn we welkom en gewild"
“Het is een heel gevaarlijke, neoliberale illusie dat we alles in eigen hand hebben. Nee, we hebben alles ontvangen en we zijn allemaal welkom. Dat wil ik in mijn liederen uitdragen”, zegt Andries Govaart die op 27 maart zijn nieuwe liederenboek ‘De weg die je goeddoet’ presenteert.

Auteur: Cees Veltman

Lees verder

Scheiden in het klein

Je hebt groot scheiden en klein scheiden ontdekt Annemarie Scheerboom in bijna zeven jaar huwelijk. En dat laatste, af en toe 'een beetje scheiden', hoort er blijkbaar bij. "Kijk maar naar de verloren zoon en zijn barmhartige vader."

Auteur: Annemarie Scheerboom

Lees verder
Scheiden in het klein

Huis van leed en lief

Huis van leed en lief
In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: het hospice. "Er is hier meer dan dood."

Auteur: Paulien van Bohemen

Lees verder

Profetische woorden

"Als een regering is gebouwd op de haat, dan wil ze met zekerheid ook de wereld in haar macht krijgen. Wie het eigen, gewillige volk voortdurend beliegt, van hem kunnen we ook verwachten, dat hij alles en iedereen beliegt", schrijft de Duitse schrijver Heinrich Mann in 1933. Het is niet onverstandig, vindt Eric Corsius, om de vooruitziende blik van kunstenaars meer serieus te nemen.

Auteur: Eric Corsius

Lees verder
Profetische woorden

Terneergeslagen

Zou 'de rijke jongeling' werkelijk terneergeslagen zijn door Jezus' advies zijn bezittingen van de hand te doen, of staan die bezittingen voor iets anders? "Dat lijkt mij het geval", zegt Marga Haas. "Het enige dat Jezus van je wil, is dat je steeds beter gaat ontdekken wie je diep van binnen bent en dat je daarnaar gaat leven."

Auteur: Marga Haas

Lees verder
Terneergeslagen
De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft. De Bezieling is onafhankelijk, gratis toegankelijk en reclamevrij