Logo van de Bezieling
27 mei 2022Beste lezer,

Graag bieden wij u weer een overzicht aan van de nieuwste artikelen op de Bezieling.Met hartelijke groet,

Team de Bezieling

Met spiritualiteit op weg naar geluk

Wat zoeken we toch als we ons bezig houden met 'spiritualiteit'? "Ik vermoed", zegt psycholoog Bert Henning, "dat die interesse eenvoudigweg voortkomt uit de behoefte om ons gelukkig te voelen." Hij loopt enkele van die psychologisch-spirituele wegen naar geluk langs. Verrassende conclusie: in spiritualiteit staat geluk niet op de voorgrond.

Auteur: Bert Henning

Lees verder
Met spiritualiteit op weg naar geluk

Grijs

Grijs
De nieuwbouw bij Eric Corsius in de straat is niet per se lelijk. Wat hem stoort, is de eentonigheid, de gemakzucht en bovendien het alom aanwezige monotone grijs. Is dat niet een algemene tendens: angst voor veelkleurigheid? "We sluiten de luiken van onze zintuigen, opdat de zon met zijn ‘veelstemmig licht’ (Oosterhuis) niet binnen schijnt en ons uit onze tent lokt."

Auteur: Eric Corsius

Lees verder

Stille kracht

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: Maria. "Ik hoor, zie en... zwijg."

Auteur: Paulien van Bohemen

Lees verder
Stille kracht

Franciscus op je smartphone - Vlaamse minderbroeders lanceren app Fr@elli

Kennismaken met de franciscaanse spiritualiteit kan vanaf nu op geheel eigentijdse wijze via de app Fr@elli. De lancering vond plaats vanuit Detroit (VS) op 20 mei 2022.

Auteur: Theo van de Kerkhof

Lees verder
Franciscus op je smartphone - Vlaamse minderbroeders lanceren app Fr@elli

Gebed

Gebed
Er zijn situatie ('bodem-situaties'), zegt Marga Haas, waarin ons niets rest dan ons toevertrouwen aan "de stroom van heelheid die God is". Dat vraagt een bepaalde vorm van nederigheid: "onze trots laten varen en onder ogen zien dat wij God nodig hebben om tot Leven te komen."

Auteur: Marga Haas

Lees verder

Dichter bij de ziel

Na een roerige jeugd en vele omzwervingen, onder andere in de Kommunistische Eenheidsbeweging Nederland (KEN), komt Wouter ter Braake gaande weg uit bij spirituele bronnen, met name het boeddhisme. Hij schrijft daarover in zijn boek ‘Waar een wil is is een omweg'. Volgende maand verschijnt een nieuw boek, een bundel poëzie en filosofische beschouwingen. ‘Dichter bij de ziel’.

Auteur: Wouter ter Braake

Lees verder
Dichter bij de ziel

Amen

Amen
Het leven beamen, 'ja-zeggen' tegen het leven, is een belangrijke grondhouding, betoogt Lisette Thooft. "Dat wil absoluut niet zeggen dat ik het allemaal wel best vind, of dat ik niet mag protesteren tegen onrecht." Veranderen gaat beter als je je innerlijk verzet laat varen.

Auteur: Lisette Thooft

Lees verder

Charles de Foucauld (1858-1916) - Leven in het verborgene

Niet alleen de Nederlands karmeliet en verzetsheld Titus Brandsma (1881 - 1942) wordt a.s. zondag, 15 mei, heilig verklaard. Tegelijk met hem worden nog vijf andere zaligen door paus Franciscus tot de heiligenstatus verheven. Onder hen Charles de Foucauld (1858-1916), telg uit een Frans aristocratisch geslacht, die na een militaire loopbaan, trappist werd en uiteindelijk als kluizenaar in Algerije neerstreek, waar hij gewelddadig om het leven kwam. Kerkhistoricus Peter Nissen schetst een portret van deze 'geestelijke avonturier', die pas na zijn dood de inspirator werd van religieuze gemeenschappen, wat hem bij leven niet lukte.

Auteur: Peter Nissen

Lees verder
Charles de Foucauld (1858-1916) - Leven in het verborgene

Het kwaad heeft geen vat op hen gekregen

Het kwaad heeft geen vat op hen gekregen
"Als ik aan David denk dan is mijn hoofdgedachte: vreugde", schrijft zijn moeder in haar dagboek over haar omgekomen zoon. Titus Brandsma, die zondag 15 mei heilig wordt verklaard, straalde naar getuigen zeggen blijheid uit tot het einde. En de Oekraïense zangeres Jamala gaat als een hedendaagse 'gefährlicher Mensch' rond om steun te vinden voor haar land. 'Het kwaad heeft geen vat op hen gekregen. Laat dat de hoofdaandacht zijn nu', schrijft Marinus van den Berg.

Auteur: Marinus van den Berg

Lees verder

En ze leefden nog lang en gelukkig

Van je leven een sprookje maken, dat kan gewoon, zegt Lisette Thooft. Maar anders dan je in eerste instantie misschien denkt. "Hoe onze levens ook lopen, we kunnen onze innerlijke prins en prinses met elkaar verbinden."

Auteur: Lisette Thooft

Lees verder
En ze leefden nog lang en gelukkig

Astronoom Heino Falcke: "Kermani geeft een warme, lieve beschrijving van God"

Astronoom Heino Falcke: "Kermani geeft een warme, lieve beschrijving van God"
“Wat deze auteur bijzonder maakt is, dat hij van oorsprong Iraniër is en een Duitse topschrijver. Als moslim met een academische en poëtische achtergrond, schrijft hij over zijn eigen religie en het christendom. Zo bemiddelt hij tussen deze religies”, aldus sterrenkundige en Nijmeegs hoogleraar astrofysica Heino Falcke – onder meer bekend vanwege de eerste foto van een zwart gat, in 2019. Als favoriete boek koos hij ‘Jeder soll von da wo er ist einen Schritt näher kommen’ van Navid Kermani, winnaar van de Vredesprijs van de Duitse boekhandel.

Auteur: Cees Veltman

Lees verder

Vredesdag

"Verdere escalatie moet worden voorkomen", zei VN secretaris-generaal. António Guterres bij zijn bezoek aan Oekraïne. Het lijkt aan dovenmansoren gezegd. "Misschien moeten we 5 mei niet langer Bevrijdingsdag noemen, maar Vredesdag. Een dag waarop wij ons eraan herinneren dat vrede moet worden opgebouwd."

Auteur: Erik Borgman

Lees verder
Vredesdag

Into the Magic Shop - De reis van de bovenkamer naar de binnenkamer

Into the Magic Shop - De reis van de bovenkamer naar de binnenkamer
In de serie 'Zinontvangers' gaat Vincent Duindam in dialoog met spirituele zinzoekers die uiteindelijk ook ‘zinontvangers’ blijken. In deze aflevering de Amerikaanse neurochirurg James Doty, auteur van Into the Magic Shop, een spiritueel levensverhaal, over hoofd en hart, mindfulness en verbondenheid en de lessen die hij leerde van Ruth.

Auteur: Vincent Duindam

Lees verder

Florence Price - Zwarte vrouw in witte-mannen-muziekwereld

Na ontdekking van verloren gewaande manuscripten beleeft de muziek van de zwarte Amerikaanse componiste Florence Price een herwaardering. Een samenkomen van westerse, negentiende-eeuwse klassieke muziek met gospelklanken uit de zwarte kerkgemeenschap.

Auteur: Eric Corsius

Lees verder
Florence Price - Zwarte vrouw in witte-mannen-muziekwereld

Over ons

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft. De Bezieling is onafhankelijk, gratis toegankelijk en reclamevrij. De Bezieling wordt voor het grootste deel bekostigd door vrijwillige bijdragen van lezers en door de 'Vrienden van de Bezieling'.