Steun ons

Inspiratieplek 'Ekklesia Breda' bestaat vijf jaar

30 december 2014
3 minuten

Zondag 4 januari vierde de Ekklesia Breda haar 5-jarig bestaan, met een viering om 10.30 uur in de Waalse Kerk in het centrum van Breda. Tijdens deze viering werd er stilgestaan bij het ontstaan van de Ekklesia en bij de plaats die de gemeenschap in de afgelopen vijf jaar heeft ingenomen binnen het kerkelijke veld van Breda en wijde omgeving.

In januari 2010 kwam de Ekklesia voor de eerste keer bij elkaar. Op initiatief van theoloog Franck Ploum en enkele Bredanaars die, uit gebrek aan inspirerende kerkelijke plekken een eigen ruimte wilde ontwikkelen om bij elkaar te komen en activiteiten te organiseren. Dat is inmiddels vijf jaar geleden en sindsdien komt de Ekklesia zo’n twintig keer per jaar bij elkaar in een viering in de Waalse Kerk. Daarnaast zijn er cursussen, leerhuizen genoemd, lieddagen en meezingconcerten.

Tijdens de maandelijkse vieringen wordt er veel gezongen. Het repertoire van priester/dichter Huub Oosterhuis staat centraal. Het Ekklesia koor o.l.v. dirigent Jerry Korsmit zorgt voor de zang, maar belangrijker is dat mensen niet naar een koor komen luisteren, maar altijd mee kunnen zingen. Zo zijn de Oosterhuisliederen ook bedoeld: koorzang en samenzang gaan hand in hand en zo ontstaat er niet zo zeer een liturgie, waarin ook gezongen wordt, maar veeleer een gezongen liturgie.

Naast zang, wordt er altijd gelezen uit de bijbel en is er ruim tijd voor een toespraak. In deze toespraak wordt de verbinding gelegd tussen het bijbels verhaal, het dagelijks leven van mensen nu, de historische context van het verhaal, en de actualiteit zoals we die in krant en op tv en internet tegenkomen.

Nieuwe keuzes

De Ekklesia Breda gaat een steeds belangrijkere plaats innemen binnen het kerkelijke en gelovige veld van Breda en omgeving. Steeds meer mensen weten de activiteiten en de vieringen te vinden. De aanhoudende sluiting van kerken en het wegvallen van een religieus thuis, maakt dat mensen nieuwe keuzes maken. Bij het maken van die keuzes hoort ook dat mensen steeds minder binding hebben of willen hebben met een kerkelijk instituut en alles wat daarbij hoort, maar wel behoefte hebben aan inspiratie, in de bijbelse traditie willen blijven staan en dat met anderen willen delen.

De Ekklesia Breda, is geen kerk in de institutionele zin van het woord. Het is een inspiratieplek op bijbelse grondslag. Het grote verhaal van de bijbel wordt gelezen als een bevrijdingsverhaal, vanuit haar Joodse oorsprong. Er is dus geen koppeling met kerkelijk dogmatiek of moraal. Daarmee wordt het bijbels verhaal een bron van inspiratie, bemoediging, gewetensvorming, ethisch appel tot sociaal maatschappelijke betrokkenheid en aandacht voor de medemens in nood, waar ter wereld ook.

Iedereen is welkom in de Ekklesia Breda, er is geen lidmaatschap. Mensen uit diverse christelijke tradities en richtingen, maar ook uit niet christelijke tradities voelen zich er thuis. De Ekklesia Breda zit vol plannen richting de toekomst. Er komen veel vragen op de ekklesia af. Van de wens om vaker te vieren tot meer cursussen en van afscheidsdiensten tot bijdragen aan lezingen of individuele pastorale begeleiding. De komende maanden zal onderzocht worden of de Ekklesia inderdaad mogelijkheden ziet haar aanbod te verbreden en zo voor steeds meer mensen een inspiratieplek te worden.

Zondag 4 januari viert de Ekklesia haar eerste lustrum. Om 10.30 uur is iedereen welkom in de Waalse kerk, aan de Cartharinastraat 83b in Breda. Na de viering is er een gemeenschappelijke lunch en een mini-concert van het Ekklesia koor.

Meer informatie over de Ekklesia Breda is te vinden op hun website www.ekklesiabreda.nl en de Facebookpagina.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross