Steun ons

7 sept. – Lezing Inez (Happinez) en Jos van Oord

10 juli 2019
3 minuten

Inez van Oord, de creatieve geest achter het bekende blad Happinez, gaat zeker proberen water in wijn te veranderen. Ze doet dat samen met het publiek en met haar theologisch geschoolde broer Jos tijdens een lezing op 7 september, bij de opening van het najaarsseizoen 2019 van het Han Fortmann Centrum. Jarenlang onderzocht Inez van Oord alle spiritualiteit van de wereld, behalve de christelijke. Tot voor kort. Zij ging op zoek naar vergeten Bijbelverhalen en schreef samen met haar broer het boek:  ‘Rebible - Ontdekking van vergeten verhalen’. 

Hoe komt het dat we Boeddha omarmen als een teddybeer en de verhalen uit de Bijbel links laten liggen? Die vraag nestelde zich in de gedachten van Inez van Oord. Ze bezocht jarenlang spiritueel leiders over de hele wereld, maar de Bijbel liet ze links liggen. Waarom eigenlijk?

Wonderlijke verhalen

Jezus liep over water, Eva at een appel, Mozes ging de berg op: veel mensen herinneren zich deze verhalen wel. Wonderlijke verhalen, moeilijk te begrijpen, iets van vroeger. Maar de verhalen horen bij onze geboortegrond. Is er een nieuwe manier om de Bijbel te lezen en naar deze verhalen te luisteren, zodat ze weer gaan spreken? Inez vraagt het haar broer Jos, theoloog en predikant, tijdens de lezing op 7 september, bij de opening van het najaarsseizoen 2019 van het Han Fortmann Centrum.

Happinez

Inez vertelt over hoe ideeën tot stand komen, hoe Happinez inmiddels alweer 16 jaar geleden oppopte in haar gedachten en natuurlijk gaan Jos en Inez met elkaar en met de aanwezigen in gesprek over een aantal overbekende verhalen: de overspelige vrouw en waarom schreef Jezus in het zand?  Over Genesis en was de slang zo slecht of de boodschapper van het nieuwe? En was Judas zo’n verrader of zit er in elk mens een Judas en een Jezus?  Jos en Inez vertalen de oude verhalen naar vandaag en gaan samen met de aanwezigen ook een poging doen water in wijn te veranderen.

Tijdens deze middag zijn de boeken van Inez van Oord Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan? en Rebible, ontdekking van vergeten verhalen te koop en zullen Jos en Inez na afloop de boeken signeren. (Meer informatie over Inez van Oord, zie haar website: www.inezvanoord.com.)

Workshops

In de ochtend staan twee workshops op het programma, verzorgd door zenleraar Dick Verstegen en trainer verbindende communicatie Monique Hoogakker. Beiden zijn docent aan het Han Fortmann Centrum.

Dick Verstegen zal een introductie in ‘zen uit het hart’ begeleiden onder de titel: Vreugde, het vergeten verhaal van zen. Daarin gaat het over het schenken van aandacht, zorgzame aanvaarding van wat is zoals het is en de vreugde die daarmee gepaard kan gaan.

Monique Hoogakker verzorgt een workshop over verbindende communicatie. Deelnemers maken kennis met het vier-stappenproces van  Marshall Rosenberg. Geweldloos of verbindend communiceren kan je leven helderheid, mildheid en ontspanning geven

Programma

10.00 uur: opening
10.10 - 11.10 uur: workshop 1, Monique Hoogakker
11.30 - 12.30 uur: workshop 2, Dick Verstegen
12.30 - 13.30 uur: pauze en lunch
13.30 - 15.30 uur: lezing door Inez en Jos van Oord over ' Rebible. Ontdekking van de vergeten verhalen'.

Nadere informatie en aanmelding

Alle belangstellenden zijn van harte welkom. Entree: € 39, 50 (workshops, lunch en lezing). Het is ook mogelijk om alleen de lezing bij te wonen. De kosten bedragen dan € 15,-.  Direct aanmelden kan via de website. Nadere informatie:  www.fortmanncentrum.nlinfo@hanfortmanncentrum.nl; telefoon: 06-33922412. Locatie: Kapel onder de Bogen, Parklaan 273, 6561 LA Groesbeek.

 

Over het Han Fortmann Centrum

Het Han Fortmann Centrum, opgericht in 1979, beoogt het bevorderen van persoonlijke groei, bewustzijn en levensplezier in het persoonlijk en maatschappelijk leven. Daartoe biedt het centrum een groot aantal cursussen aan variërend van mindfulness, yoga en zen, tot sjamanisme, soefisme, communicatie en levenskunst. Het Han Fortmann Centrum baseert zich op wijsheidstradities uit de gehele wereld.

Het centrum is genoemd naar de Nijmeegse priester en hoogleraar Cultuur en Godsdienstpsychologie, Henricus Martinus Maria Fortmann (1912-1970), die met publicaties als ‘Oosterse renaissance’ en ‘Heel de mens’ aandacht vroeg voor de samenhang tussen Oost en West, lichaam en geest, theorie en praktijk.

-------------

Lees ook recensie:  Rebible (door Marcel Poorthuis)

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.
Elisabeth Bax Domon, 248 blz., € 24,90
Pete Greig KokBoekencentrum, 284 blz., € 19.99.
Herman De Dijn Halewijn, 248 blz., € 22,50.
Tomáš Halík, KokBoekencentrum, 320 blz., € 27,99.
cross