Steun ons

10 jaar paus Franciscus toont franciscaanse spiritualiteit

16 maart 2023
2 minuten

Op 13 maart was de Argentijn Jorge Bergolio precies  tien jaar paus. Het is afgelopen dagen bij herhaling gememoreerd: zijn pausschap is er een van primeurs. Opmerkelijk is ook dat jezuïet Bergolio voor de naam Franciscus koos. Franciscaanse spiritualiteit is een rode draad in zijn pausschap, zo laat franciscaan Guy Dilweg zien.

Paus Franciscus trad aan, terwijl zijn voorganger nog in leven was, een unicum. Hij is ook de eerste paus van het zuidelijk halfrond, de eerste pauselijke jezuïet én de eerste paus die ooit de naam Franciscus aannam, verwijzend naar de ‘poverello’, de kleine man uit Assisi, die een orde stichtte en de kerk een nieuwe impuls gaf. Deze paus deed ook de meest verspreide en best gelezen encycliek ooit het licht zien: de ecologische rondzendbrief Laudato si’ (2015): ‘Wees geprezen’, woorden uit Franciscus' beroemde Zonnelied.

Op de website van de Nederlands-Vlaamse tak van de wereldwijde orde van minderbroeders franciscanen maakt de franciscaan Guy Dilweg de balans op van 10 jaar paus Franciscus. Hij staat stil bij het franciscaanse gehalte van deze jezuïet-paus. De naamkeuze bevat een programma, stelt Dilweg. Hij benoemt zeven thema's die deze hedendaagse paus met middeleeuwer Franciscus verbindt:

  • Diepe godsverbondenheid
  • De arme als godsontmoeting
  • De liefde voor de armoede
  • De schepping als gemeenschappelijk bezit en uitdrukking van de liefde van de Schepper
  • De broeder- en zusterschap van al het geschapene
  • De dialoog zoeken en de vrede herstellen
  • En in en door dit alles: de kerk herstellen.

Het zijn thema’s die een zowel de paus als de franciscaanse spiritualiteit belichten, door Dilweg getypeerd als "een diepe verbondenheid met de Allerhoogste en een grote liefde voor zijn Zoon. En daaruit voortvloeiend – het zich ingebed weten in één grote broeder- en zusterschap met alle schepselen. Dan gaat het niet alleen om de vogels en de bloemen, waarmee Franciscus van Assisi zo bekend en geliefd geworden is. Dan gaat het ook over zijn broeders en zusters, inclusief de lastige dwarsliggers. Dan gaat het over de rijken die hij niet wil veroordelen. Over de eerbied voor de kerk en de ambtsdragers. Over de andersgelovigen, in zijn tijd de moslims. Over het bij elkaar brengen van strijdende partijen. Franciscus wordt niet voor niets de Man van Vrede genoemd. Zijn groet ‘Vrede en Alle Goeds’ klinkt al eeuwenlang over de hele wereld in alle talen. Hij toonde hoe onder de verschillen en tegenstellingen die ons mensen verdelen een gemeenschappelijke basis ligt waarop we van elkaar broers en zussen zijn. Aan het eind van zijn korte leven – om dit rijtje mee te besluiten – juichen in hem de kosmische elementen die in zijn Lied van de Schepselen hun Schepper loven. Het plaatje is dan compleet. Niets is meer uitgezonderd van de broeder- en zusterschap. Ook zuster dood niet.”


Lees het hele artikel van Guy Dilweg op www.minderbroedersfranciscanen.net

Reacties

  1. Sinds 1968 werk ik in Brazilië in stadrand-parochies.Paus Franciscus is typisch zuid-amerikaans in zijn communicatie,preken,reacties. Een hart van goud, een authentieke Goede Herder, een echte pastoor van de wereldkerk. Hij is geen theoloog die zich steeds heel precies uitdrukt maar je moet hem proberen te "verstaan",met goede wil.Daarom kun je hem soms onduidelijkheid verwijten.Zo met het begrip "synodaliteit"! Moge Gods Geest verhinderen dat de Paus een verkeerde beslissing neemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross