Steun ons

1 feb - Populisme en christendom | Lezing door politicoloog Andrej Zaslove en theoloog Mechteld Jansen (Lezing)

26 november 2021
2 minuten

Op dinsdag 1 februari 2022, van 20.00 tot LUX, (Mariënburg 38-39, 6511 PS Nijmegen). Sprekers: Politicoloog Andrej Zaslove en theoloog Mechteld Jansen.

Of het nu gaat om de Verenigde Staten, Polen of Nederland: overal ter wereld lijkt een groeiende groep conservatieve christenen zich aangetrokken te voelen tot het rechts populistisch gedachtegoed. Hoe kan dit? Als de kern van het christendom naastenliefde is, waarom dan stemmen op partijen die bijvoorbeeld het liefst zo min mogelijk vluchtelingen zouden toelaten? Kom luisteren naar theoloog Mechteld Jansen en politicoloog Andrej Zaslove over de ingewikkelde relatie tussen het christendom en populisme.

Volk en elite

De populistische strijd tussen het volk en de elite lijkt niet langer weg te denken uit onze politiek. En inmiddels lijken zelfs christelijke gelovigen populistische politici te omarmen. Wat verklaart de aantrekkingskracht van populistisch rechts onder conservatief christelijke gelovigen? Waarom richten populistische partijen zich op deze groep gelovigen? En waarom gebruiken populistische politici christelijke retoriek, terwijl ze zelf vaak niet gelovig zijn? Politicoloog Andrej Zaslove vertelt over de beweging van de christelijke kiezer naar de populistische flanken.

Stereotypen en praktijk

De christelijke Gutmensch en de brullende populist – de stereotypen lijken onverenigbaar. Maar de praktijk is anders. Volgens theoloog Mechteld Jansen is het vertrouwen tussen volk en elite verdwenen. Het gevolg is een samenleving waarin mensen zich terugtrekken in hun eigen bubbel en niet meer met elkaar communiceren. Volgens Jansen kan geloof en kerk een oplossing bieden, doordat zij een brug kan vormen tussen groepen op basis van het diepe verlangen naar een samenleving waarin niemand wordt buitengesloten.

Verhoudingen

Politicoloog Andrej Zaslove en theoloog Mechteld Jansen leggen uit hoe de verhoudingen tussen rechtspopulistische politiek en conservatief christendom zijn, en waar die op zijn gebaseerd. Na hun lezingen gaan ze met elkaar in gesprek over de vraag hoe het eigenlijk met links populisme zit. En hoe is de relatie tussen andere religies en rechtspopulisme?

Over de sprekers

Mechteld JansenMechteld Jansen is theoloog en voormalig Rector van de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam en Groningen. Ze doet onderzoek naar missie en migratie in de context van secularisme en spiritualiteit. Recent verscheen haar boek Volk en elite (2021).

 

Andrej ZasloveAndrej Zaslove is politicoloog aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar populisme en politieke partijen. Zijn interesses zijn daarbij o.a. het meten van populisme onder kiezers en de relatie tussen populisme en variabelen zoals gender en democratie.

Deelname

Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Bij deze lezing vragen we om een Coronatoegangsbewijs(verwijst naar een andere website).

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross